terug

Beeld/Regie - Petra van der Schoot

---------------------

Satie was een beeldend denker, in wereld van de muziek.

Bijzonder aan hem is dat hij vond dat kunstenaar/mens en kunstwerk, qua moraal en mentaliteit met elkaar in overeenstemming moesten zijn. Zo stond het leven van Satie met alle kleurige dwarse rafels, wonderlijke absurdismen en speelse dada tierlantijntjes, in het teken van een uitzonderlijk serieus en noodzakelijk streven naar 'Witheid'.

Ikzelf heb jaren achterheen gedroomd dat ik twee grote maaltijdborden kreeg voorgezet; Eerst het ene; 'n gekleurd bord met een kleurige veelzijdige mexicaanse maaltijd, vervolgens het andere: een wit bord, met enkel witte rijst. Steeds opnieuw duwde ik het gekleurde bord demonstratief uit beeld en schoof ik het witte naar me toe- einde droom. In wakkere staat vond ik mezelf een idioot en nam me voor een volgende keer voor het rijkelijk gekleurde bord te kiezen. Maar de keuze voor dit witte bord bleef zich herhalen en werd bijgevallen door keuzes voor 'wit' in andere dromen.
Ik heb daar in die tijd zeer oppervlakkig het een en ander mee geconcludeerd, maar pas nu 15 jaar later, begrijp ik hoe diep dit streven naar 'witheid' in je systeem kan zitten en hoe frustrerend dit kan uitpakken.

Hoewel de wereld en ook de bijbehorende ruis en vertroebeling sinds Satie enorm veranderd is, komen Satie en ik in deze voorstelling samen in dit streven naar 'Witheid'.

Petra van der Schoot,
november 2007

www.petravanderschoot.nl